Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2008 13:37 - КУЛТУРНИ СЪБИТИЯ В ДОБРИЧ
Автор: cornflower Категория: Изкуство   
Прочетен: 10150 Коментари: 12 Гласове:
0

Последна промяна: 21.04.2009 07:32


На 25 септември град Добрич празнува освобождението си от румънска окупация, когато по силата на Крайовската спогодба от 1940 г, Южна Добруджа е върната в пределите на България след четвъртвековно румънско владичество.
Празникът на града съвпада с Националните литературни тържества по повод 120 г от рождението на Дора Габе, организирани от Министерство на Културата и Община Добрич. Те включват Нац. литературна конференция и връчване на Нац. лит. награда за 2008 г на името на добруджанската писателка. Още - документални изложби и премиера на двутомно издание с творби на Габе. Сдружението на писателите в Добрич заедно с творци от цялата страна участва в юбилейния празник с литературно четене. Свой автограф към честванията прибавя и писателя Драгни Драгнев с повестта си за Хан Ювиги Аспарух "Път към слънцето", а на връх празника проф. Светлин Русев ще открие своя изложба.

На този фон на 17 септември 2008 г,
в един дъждовен ден на Вяра, Надежда и Любов, 
като тежък есенен грозд се отронва изложбата на добричките художници от групата на Никола Богданов. Тя е експонирана в зала на разкошната Добричка галерия и е представена от изкуствоведа Пламена Димитрова-Рачева. Като една от най-активните галерии в страната, част от чийто фонд принадлежи към националния златен фонд на българската пластическа култура, Добричката галерия реализира нови идеи в изобразителното изкуство, чрез амбициозни проекти с помощта на международни фондации. Галерията провежда различни пленери и е домакин на камерни концерти, премиери и творчески срещи. Успоредно с гордостта, Директора на галерията - художничката Евелина Ханджиева - споделя и огорчение от недостига на средства за откупки на творби и извършване на събирателска дейност за попълване на фонда. Изследователската  работа е спряна и в музейната колекция изкуството от 90-те години е бяло петно. В днешния ден за спасението на нацията е необходимо като слънцето и въздуха Културата да стане приоритетна в България.
Време крайно е за ново духовно Възраждане...


image


И така с Вяра в едно по-добро бъдеще,
с Надежда за възкресение на българската култура
и с Любовта в сърцата на творци и почитатели на изобразителното изкуство, пожелахме *на добър път* на изложбата!


image


Освен рецензията на изкуствоведа Рачева, илюстрирана с фрагменти от откриването на изложбата, поднасям изненада на моите колеги - една паралелна ретроспекция от творби на членовете на Групата от фонда на Художествена галерия Добрич.
С пожелание в близко време той да бъде попълнен за поколенията!


image



image



Годишна изложба на Дружеството на художниците
и на СБХ - група Добрич
17.09.2008
представена от Пламена ДИМИТРОВА-РАЧЕВА

 
Уванаеми гости,
За пореден път и през настоящата година имам удоволствието да Ви представя традиционната годишна изложба на Дружеството на художниците и на СБХ - група Добрич. Това е най-представителния форум за съвременно изкуство, което се създава тук и проява, внимателно наблюдавана не само от любителите на изобразително изкуство, но и от самите творци. И това е логично. В изложбата могат да се видят 29 автора с общо 56 произведения от различни жанрове на живописта, рисунката, малката пластика и декоративните изкуства. Настоящата експозиция в сравнение с миналогодишната е по-мащабна, но се наблюдава приемственост по отношение на предпочитанията на художниците към пейзажния жанр, композиции с абсрактно-фигуративен характер, абстрактни творби с фигурално-знакови елементи и декоративна цветност. Сюжетите сварзани с Добруджа преобладават и това показва, че голяма част от художниците остават верни на реалистичните традиции на изкуството, на предпочитанието към неговото родно, българско звучене. Далеч от илюстративността, от използването на готови форми и образци от чужди автори, художниците на Добрич са запазили верността си към изразяване на свой стил в изкуството. Затова можем да кажем, че тяхното изкуство е авторско и с много лични проекции, които разкриват богатия им духовен и емоционален свят. Много скоро именно тази уникалност, а не универсалност ще започне да се цени в съвременното ни изобразително изкуство, което в постмодерната епоха допусна какви ли не метаморфози на медии и визуалност. И за да бъда конкретна в това свое твърдение, искам да обърна вниманието Ви към представянето на всеки един от участниците:
Недко НЕДКОВ остава верен на своя стил с препочитанието си на работа с цветни ръчни хартии. В експозицията е представен със серията "Стена", характеризилаща се с транспарентно наслагване на колажните елементи и цветове  с нюанси в светлата, лирична пастелна гама.
Живописните платна на Митко СЪБЕВ "Пълнолуние" и "Море" съчетават нежността на линиите, поетичността, с която образите асоциативно преминават един в друг и съчетават природните с антропоморфните изображения. Ефирни силуети и пространства на отворени човешки вселени отличават визуалния му език, а живописните петна структурират композициите му около свободно изплуващи образи в пространството.
Божидар ТОНЕВ се представя с монохромни творби, изпълнени в акрилна техника. Двете абстрактни композиции са белязани с артистичност. Те са богати в нюансите на сиво-бяло-черно, богати с пространство, в което ритмиката се сменя с експресивна жестикулация.
Петко БОЕВ е представен с камерна живописна творба "Голо тяло", която като жанр е емблематична за изкуството му. Контрастът на женската фигура в тъмни багри и светлия фон внасят драматична нотка в живописното звучене.
Ангел ИВАНОВ показва една живописна творба. Това е малък лиричен пейзаж "Привечер", изграден в сложна цветова хармония и дифузна светлина в пространството.
Георги СЪБЕВ ни изненадва със своите карикатури, изпълнени с ведрост и ирония, напълно в духа на този жанр, а при Наско ГЕОРГИЕВ серията плакати "Дон Жуан" находките на идеи са намерили вярното си знаково тълкуване.
Пейзажите на Георги ГОРЧЕВ "Край Каварна", "Гемиджии" и "Край Балчик" изразяват артистичното му възхищение от естествената красота на натурата. Творецът несъмнено притежава тънък усет към цветовите хармонии, които посредством неговия жив и експресивен живописен маниер придобиват художествена изразителност и цялост.
Никола ХАНЗЪРОВ се е ориентирал в стила на хиперреализма, като ни представя в близка дистанция натурно "изписани" битови елементи - дървета, гвоздеи, медни чанове, пръсната слама. Те изобразяват естествената красота на различните повърхности и подсказват безлюдие, и идиличен копнеж по родното, българското. И тук, както и в "Лято" на Светослав БЪЧВАРОВ, пейзажът е изпълнен с много детайли, свързани с бита на селото. Топлата колоритна гама внушава една обща умиротвореност, която преминава в дълбоко носталгично преживяване. Това е особено видимо в двете живописни композиции на Никола ДАСКАЛОВ "Пейзаж" и "Легенда", в които пейзажа се възприема реалистично, като интимно изживяване на твореца, разказващ с образи нещо лично.
Живописната композиция на Люба ЗАХОВА "Жар птица" изненадва със зрелия експресионизъм, с цялата драматичност на контраста на тъмния фон, с ярките щрихи, завихрящи своя космичен ритъм в пространството.
И при художници като Димитър МИТЕВ с "Есенни ласки" и Кирил ПЕТРОВ в "Зодиак", Здравко ТОШЕВ с "Море" и "Калиакра" колорита има водещо начало, но също се наблюдава постигнатото равновесие между различните фигуративни структури, в които абстрактното и реалистичното се преплитат в сложна композиционна игра.
Възприятето за пейзаж на Светла СИМЕОНОВА в "Море" е като миражно преживявне, изпълнено със съзерцателно спокойствие и хармония. А при Вера ПЕНЕВА в "Диви цветя" и "Момиче в градината" багрите са цветни мечтания, които огряват пространството, правят го приказно като в детски сънища и носят наивната радост от живота. Пъстроцветието се събира като в градински букет.
Двете рисунки на Велина ХРИСТОВА "Космос" показват пространственото съчетаване на образи-символи, пластично стилизирани и конструктивно негативно изведени в бяла рисунка върху общия тъмен фон.
"Фигура" и "Композиция" на Димитър ЯНКОВ представят една богата разработка, в която хиперболизирането на отделни денайли придава изключителна занимателност и изящност на изображенията.


 image


Прекрасна  по своето зряло майсторско изпълнение е скулптурната творба на Никола БОГДАНОВ "Дионис". Изпълнена в месинг, тя напомня капител. С пластично вплетените декоративни елементи - меандър, лавров венец и пр., творбата отразява сложната смислова конструкция в образа на митологичния герой. На принципа на симетрията в лявата и дясната страна виждаме грозд, чаша, венец...атрибутите се редуват един до друг и чрез тях разчитаме древните митове за героя.
Евелина ХАНДЖИЕВА се представя с две живописни композиции под названието "Остров". Развити по вертикал, в сложно изградена с велатури цветност и нежни флорални елементи, те показват интерес към отделни детайли като смислов акцент и са прекрасен пример за силата и обаянието, което може да получи натурата в стиловата интерпретация на лирична абстракция. Знаци и природни структури са отпечатани върху ръчна хартия в графиките малък формат на Геновева РОГОВА. Композициите й са изградени архитектонично в геометризиран маниер, но носят простота на формата, богата графична разработка и финес. В живописните миниатюри на Стилиян СТОЯНОВ "Пеперуда", "Жена с грозде" и "Сън" виждаме яркия му авторов натюрел и живописен талант. Изпълнени с ритмично редуващи се багри - студени и топли, ярки и плътни, артистично положени с линии и точки, те очароват с цялостно усещане за приказна картинност.
Творбите на Пенка ДИМИТРОВА "Бряг" като възприятие не се затварят в конкретни форми или наименования. Реалността на пейзажите й е завладяна от цветни видения, те са като някакви енергии, които видимо променят природните закони, които провокират скуката и стереотипите на възприятие. Акварелите й в леки, ефирни багри са експресивни в играта на светлината и цветовете. Но най-важното в тях, както и в останалите творби на художничката е, че са художествено-изразно отражение на емоционално-духовни състояния.
Пламен КУЛЕВ се представя в изложбата с керамичните пана "Голо тяло" и "Привечер", в които в различни цветни зони пластично подрежда орнаментални фрагменти и символи. Контурите са тънки и чувствителни, багрите - силни, а света - магичен, защото е измислен от автора. Към малкото творби в приложния раздел можем да отнесем и свещниците на Петър КАРАГЬОЗОВ. Изпълнени в техниката на кованото желязо, те принадлежат към едни от древните утилитарни вещи на бита, в които се е влагал ритуален и обреден смисъл. Носители на огъня и светлината в дома и храма, те са важен знак, свидетелстващ за духовното развитие на цивилизацията.
За Елисавета КАЧУЛЕВА изобразителното пространство на рисунката е като лист от албум, в който тя изобразява запаметени фрагменти от своите преживявания. Сред тях можем да различим женски фигури с фантазни криле, копита, животни и растения, с които общата занимателност и динамика на разказа се интонират с темперамента и емоционалността на авторката.


image


Като акценти в общата експозиция са пластиките на младата и талатнтлива художничка Дона СТОЯНОВА "Ангел" и "Седнала". Новата й творба "Фигура" преценявам като истинско постижение. Изпълнени в хартия, творбите й показват една нова тенденция в пластиката, в която изящността е чувственото пластично третиране на фигурата и в използване на друг тип на изразност на хартията.
За Общата изложба на художниците в Добрич може да се каже, че тя представлява един широк кръг автори, всики от който има свое място в традициите на художествения живот тук. Произведенията в изложбата имат добра селекция и високо художествено ниво, но най-важното е, че съдържанието им е обърнато към хуманизирането на вътрешния свят на човека. Многообразието на теми, различните техники на видовете изкуство, богаството на послания са нещата, които които ни вълнуват и на които публиката ще се наслади.




 image
                                      Люба Захова - "Моят профил"


image
                                                                                    Ангел Иванов - "Море и пясък"


image
                                                                                               Божидар Тонев - "Животно"


image
Димитър Митев - "Портрет на въображаема приказка"

image
                              Димитър Янков - "Очакване"


image
                                        Евелина Ханджиева - Далечна земя"


image
                                                                                 Митко Събев - "Есен край морето"


image
                                                                                            Никола Дакалов - "Коне"



image
                                                                            Пенка Димитрова - "Двоен портрет"


image
                                                                      Светослав Бъчваров - "Краят на сезона"


image
                                                                                              Орлин Георгиев - "Старини"


image
              Вера Пенева - "Портрет"


image
                                                                                            Георги Горчев - "Балчик"



image

                                                                                               Петко Боев -"Хищници"




"image
                                                                                           Недко Недков - "За облаците"




image
        Стилиян Стоянов - ""Приказка за надеждата"




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. wonder - Хей, чудеснице! :)))
21.09.2008 13:49
"Моят профил" е невероятна.
цитирай
2. cornflower - wonder
21.09.2008 13:55
Благодаря ти,
казва го поет!
цитирай
3. glarus - Бурна творческа атмосфера
21.09.2008 14:51
кипи в Шумен, активно започва сезона...
Много творци и събития! Може би духовното възраждане започва от вас. Подробен е списъка със събития от този род от града и региона и на Шуменската библиотека.
Поздрави!
цитирай
4. cornflower - glarus
21.09.2008 14:56
Дай Боже пробуждане на целия творчески потециал на нацията!
Жадни сме, жадни за култура и просвета!
Благодаря ти!
цитирай
5. elineli - Любов си!
21.09.2008 16:32
Пълно е с тупкащи сърца в твоят профил :))))
цитирай
6. cornflower - elineli
21.09.2008 16:41
Благодаря ти, Елинели!
Радвам се, че усещаш пулса на поетичната ми рисунка!
цитирай
7. skribezium - cornflower,
21.09.2008 17:59
Честити празници на Добрич и на теб! Поздрави и успехи!
цитирай
8. cornflower - skribezium
21.09.2008 18:08
Благодаря ти!
Честити и на теб!
Свят ми се вие от чудото Асеновград с новия подем на строителство на църкви!
Благословени сте и наистина си заслужавате славата!
цитирай
9. анонимен - Поздравления
22.09.2008 13:39
Страшна си мамо!
Поздрави от дъщеря ти
цитирай
10. cornflower - Здравей, Зорнице!
22.09.2008 14:09
Поздрави от морето!
цитирай
11. anastasiia - :)
22.09.2008 15:06
"Моят профил" е великолепна, чудна, излъчваща!...:)
Нека има културни събития!...Хубаво е...
Честит празник!...
цитирай
12. cornflower - anastasiia
22.09.2008 15:17
Честит празник, Ася!
...а профилът ми - двете с музата...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cornflower
Категория: Изкуство
Прочетен: 1394939
Постинги: 158
Коментари: 2101
Гласове: 19757
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031