Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2012 14:59 - ШИСТОВ ГАЗ ЛИ ?
Автор: cornflower Категория: Регионални   
Прочетен: 13858 Коментари: 17 Гласове:
29


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Илия Белберски - агроном от гр. Шабла

 

В последните две десетилетия, в нашата страна планомерно, последователно и целенасочено се прилагат правилата на демокрацията.

Демократизираха се всички структури на икономиката-тежката и лека промишленост, машиностроенето, химическата промишленост, селското стопанство, науката, образованието, здравеопазването, културата, социалната система, националният суверинитет, ценностната система и всичко, което можеше да се преобрази. Резултатите вече осезателно се чувстват, независимо, че не се приемат еднозначно. Промени се посоката на развитие на нашата държава.

Сега настъпи моментът да се демократизира и природата, която все още остава такава, каквато е сътворена.

Тази природа, продукт на която сме и ние хората, заедно с всички съставни части на флората и фауната с нейното огромно разнообразие-земя, въздух, вода, животни, растения и други.

Без да се вглеждаме в протичащите процеси около нас, вторачени в новия начин на живот, не си даваме сметка, не се замисляме за изчезващия животински и растителен свят, с които неизменно сме свикнали да съжителстваме, които съпътстват нашия земен път.

Огледаме ли се внимателно, не може да не забележим, че вече ги няма много птици, животни и растения. Няма я вече чучулигата, която да се рее в простора и да ни радва със своите многогласни трели. Изчезнаха вече млечката, дивия божур, крена, полския и блатен минзухар, блатното кокиче и дървесния вид-бряст. Силно се разреди популацията на лалугерите, зайците, сърните, елените, дивите свине-някои от тях са записани в Червената книга като изчезващи видове. Ще се внасят зайци от други страни за изкуствено развъждане. На изчезване е вече фазанът, пъдпъдъкът и други прелетни птици. Изчезнаха големите полски орли-санитарите на природата. Няма я от много години и дроплата.

След като демокрацията ни донесе лудата крава, птичия и свински грип, спина и други болести, продукт на високотехнологични лабораторни изобретения, изчезнаха много птици от селските дворове-гъските и останалите се редуцират, колкото да не ги търсим в зоологическите градини.

Сега идва ред на земята, въздуха и водата. Високопоставени управници, с изкривени морално-етични качества, заслепени търсят бърз начин за забогатяване, полагат неистови усилия да предоставят цяла Северна България за унищожение-проучване и добив на шистов газ.

В една, от многото публикации за обосновка на такова проучване, се прокрадна съобщението, че вече са взети 30 млн. евро за даване лиценз на една небеизвестна американска компания-„Шеврон”, която ще ни дари с огромно богатство.

Вземането на 30-те милиона, неволно предизвика асоциация за 30-те сребърника от едно библейско предание. Мотивът за едно такова вземане е един-предателство.

Ако едното е мит, другото е реалност-предоставя се територия за унищожаване, част от която ще бъдем и ние, от община Шабла и района. Проучванията са вече в ход. Те се предшестваха в последните години от две земетресения със съмнителен произход, които не бяха отбелязани от сеизмолозите и за които не бяха направени никакви съобщения. Абсурдно е, да се мисли, че епицентърът на последното е в района на село Сърнино. В нито една сеизмологична карта не е посочено, че село Сърнино попада в земетръсен район, какъвто е районът на Шабла-9-та земетръсна зона.

На 10 км. от Сърнино, в района на село Рогозина, в напреднал стадий се сондира дълбочинно.

В Шабла, Ваклино и Дуранкулак са разположени природните ни забележителности и двете сладководни езера.

Какви ще са последиците от тези проучвания и евентуално добив на газ?-катастрофални.

Тези езера се захранват от дълбоки Сарматски води, в зоната на които ще се извършват тези проучвания. Със замърсяването на тези води, ще загине цялата флора и фауна в тях. Езерата ще се превърнат в мъртви локви, в които няма да има абсолютно никакъв живот. Всички птици, които обитават тези райони ще загинат. Ще загинат целият планктон, риби и растителност. Прелетните птици, които зимуват тук, ще извършат последния си полет в тях и няма да се върнат в местата, където гнездят. Тези езера ще се превърнат в техни гробища. Езерата в Шабла и Дуранкулак са включени в Рамсарската конвенция за защита на влажните зони с особено значение.

Известно е, че пътят на прелетните птици минава през нашия район-Via Pontica.

Тези езера са вододайни и водосборни зони. От тях се черпи питейна вода за много райони на областта. Освен това се черпи вода и за поливане. Ще загинат цели отрасли, които дават поминък на много хора от района. В тези езера, при проливни дъждове и топене на снеговете се вливат отточните води от района на Каварна, Вранино, Септемврийци, Спасово и част от водите на Румъния. Така че, където и да се правят проучвания, замърсяването на езерата е неминуемо.

Ами хората?!

Ще се отърват ли от депонираните отрови на повърхността на земята, растителния и животински свят.

Ще се промени ландшафта на Добруджа.

Богатството на Добруджа не е в нейните недра, то е в нейната плодородна земя, която е дала основание да бъде наречена „Златна Добруджа”.

За да остане тя такава, решително да издигнем глас - „Спрете господа, поредното издевателство над нашата земя.

Приетият мораториум е прах в очите на хората. Трябва закон за забрана за проучване и добив на шистов газ-сега и завинаги!”




 




Гласувай:
30



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Кой сондира в Шабл,
24.01.2012 15:06
след като не е Шеврон? И кой е дал разрешение?
цитирай
2. tutankhamon661 - cornflower
24.01.2012 15:12
Съгласен съм.
Някои хора така и не разбраха, че освен политика има и други неща на този свят.
Къде ще отиде политиката, ако планетата я няма?
цитирай
3. cornflower - след като не е Шеврон? И кой е дал р...
24.01.2012 15:28
katana написа:
след като не е Шеврон? И кой е дал разрешение?


Сондажите са в с. Рогозина, до Ген. Тошево.
Веднага разбрахме, че земетръсите са изкуствени - бяха вертикални, а аз имах усещането, че ми набиваха главата с чук в раменете.
Тогава падна тавана на Църквата, та се наложи Правителството да финансира ремонта. *Де Илия на кирия* - както гласи поговорката...
цитирай
4. cornflower - Съгласен съм. Някои хора така и не ...
24.01.2012 15:32
tutankhamon661 написа:
Съгласен съм.
Някои хора така и не разбраха, че освен политика има и други неща на този свят.
Къде ще отиде политиката, ако планетата я няма?


А птиците къде ще летят? - иначе сме включени в *Натура 2000*...
цитирай
5. veninski - Напълно споделям написаното!
24.01.2012 16:02
Напълно споделям написаното!
цитирай
6. cornflower - Напълно споделям написаното! ...
24.01.2012 16:06
veninski написа:
Напълно споделям написаното!


Благодаря Венински - борбата по темата продължава!
Трябва да бъдем нащрек, за да не стане късно.
цитирай
7. bapha - +
24.01.2012 19:36

споделям
цитирай
8. анонимен - Нашите политици
25.01.2012 09:25
Нашите политици се интересуват само от пари. За тях няма родина, природа.
цитирай
9. ggospodinov - Засега отложиха,
25.01.2012 10:01
но само временно:(
цитирай
10. vmir - Светът се променя много по-съществено, отколкото човек в капана на ежедневиено може да забележи.
25.01.2012 10:27
Изморих се да повтарям, че планетата ни като термодинамична система е почти изолирана, а това “почти” в никакъв случай не променя факта, че изгаряните ежедневно десетки милиарди барела нефт няма как да не загрява атмосферата и да не променя климата. Колко от “природазащитниците” са си направили труда да пресметнат, или ако чуят цифрата на количеството необходима ежедневно енергия, тя ще им говори нещо конкретно? Колко от “природозащитниците” имат доблестта да признаят, че без енергия няма производство, няма индустрии, няма здравеопазване, няма образование, че самата култура и изкуствата са в тясна и неразривна връзка с всичко онова, което изисква енергия, за да съществува. Колко са признали, че новите технологии носят не само рискове, но преди всичко премахват рискове и недостатъци на старите, заради което в крайна сметка се и налагат ? Колко от тях признават, че отровите, с които плашат, са създадени, за да бъдат смесени с вещества по технологии, които осигуряват незаменими поне за момента стоки, животоспасяващи медикаменти, услуги и дори храни? Колко от тези, които плачат, че птиците ще трябва да прелитат над сондажи (или да ги заобикалят), са изхвърлили пилешкото от менюто си, за да пощадят неизживелите младостта си крехки пиленца? Колко са пожелали да ограничат потреблението си, за да намалят нуждата от енергоносители, или да укротят онези които, за да консумират все повече и повече стоки и услуги сън не ги лови, за да измислят начин да си ги осигурят? Цялото това помпозно лицемерие е най-добрата база за развитието на псевдонауката, която се представя за наука, саботира истинския напредък и просперитет, и дава възможност на негодяи, които днес се предствят за загрижени, плашейки останалите с едно, да печелят от лансирането му по-късно, когато всички узреят за необходимостта му. Който от глупост или корист подкрепя тези банални игрички, ще е достатъчно глупав или користен да приеме и продължението им. Резултатът е недоимък, истерия и изостаналост.
цитирай
11. анонимен - С риск да бъда досаден и малко крив, ...
25.01.2012 10:36
С риск да бъда досаден и малко крив, ще споделя и своята гледна точка:

В нея няма емоционални подбуди, нито е хейтърска рожба. За съжаление, е далеч и от обективността, тъй като частичното ми присъствие на няколко инженеро-геоложки сондажа не ме прави разбирач и наясно с подробности от дълбочинните проучвания. Да не говорим за спецификата, детайлите и свързаните с тях рискове на избрания проучвателен метод. Опасявам се, че с много малки изключения, огромната част от изказващите мнение също не са. И най-вероятният им движещ мотив е притиснението.
Някои веднага биха ме упрекнали и със загриженост биха ме насочили към онези бълващи "познание" интернет-източници от Ю-тюб, Ви-бокс и т.н. Не става, а и не е сериозно. Поне един да се бе пробвал да ме насочи към нещо сериозно и адекватно като университетски или професионални страници на национални геоложки асоциации като USGS, BGS и други разни Geoleogical Survey societies. Дори и към информацията във Wiki-то трябва да се подхожда с известна доза скептицизъм, защото начинът им на работа позволява всеки един малко поназнайващ да се позабавлява за сметка на другите. За част от подрастващото интернет поколение не е проблем дръпването или създаването на определена тематична анимацийка, с подходящия акомпанимент, текст и интерактивност.
Но лично мен ме интересува, не дали кликвайки някъде върху анимацията ще има "БУУУУМ", а: как точно ще се изпълни сондажът; ще има ли обсадна тръба и циментация и докъде; каква химия точно ще се вкара, нейната токсичност и възможностите за евентуалното им обезопасяване; мерките за безопасност; гаранциите за ликвидиране на последиците от евентуално замърсяване - защото най-големият проблем при всяка една човешка дейност са и си остават безотговорността и мърляво свършената работа. Предополагам, че вече забравихме петролния разлив в Мексиканския залив?! А минаха само 2 години!
И ако авторът се страхува за отровите на повърхността, а за се притеснявам за онова дето ще остане надълбоко и за дълго.
цитирай
12. анонимен - Да не спим, защото другите вече действат!
25.01.2012 11:57
България цяла трябва да се вдигне! Да не оставяме да унищожават природата ни! Че ние нещо друго имаме ли? Ако политиците ни са неуки, не знаят, не са чели, нека да бъдат поне патриоти и да чуят гласа на учените. Колкото и милиони да са им обещали разни Шевроновци, те ще потънат някъде, но не и за доброто на България.
цитирай
13. mileidi46 - Много, много сложен проблем за п...
25.01.2012 14:06
Много ,много сложен проблем за преборване,ако властоимащите са решили да вървят срещу народа си!!!
А ако народа спи и не дебне всяка тяхна крачка...не че сме пропаднали,ами сме мъртви!! Ходещи духовни трупове,унищожили не само своето настояще ,но и бъдещето на децата и внуците си...
цитирай
14. dolsineq - До колкото знам кмета на Добрич, ...
25.01.2012 14:31
До колкото знам кмета на Добрич, точно преди изборите, изнесе открито информация, че няма постъпки от Шеврон до общината за добив на шистов газ.
цитирай
15. анонимен - Правителство
05.02.2012 15:58
В момента ни управляват най-неуките и необразовани хора ,които даже не знаят за какво са сложени на своите постове.Тях ги управляват не собствените им глави, а каквото им кажат отвън.Българите винаги сме били дупедавци, ама като в момента сякаш толкова никога не е било.Трябва да се протестира масово ,цяла България, а не само хората от засегнатите райони ,
цитирай
16. tutankhamon661 - http://dolsineq. blog. bg/p...
25.02.2012 12:33

http://dolsineq.blog.bg/politika/2012/02/24/ne-na-shistoviiat-gaz.908687

http://pevetsa.blog.bg/politika/2012/02/23/vnasiame-v-narodnoto-sybranie-52-000-podpisa-protiv-prouchva.908045
цитирай
17. ka4ak - Люба,с Обич!:)))
08.03.2012 19:45
ka4ak.blog.bg/politika/2010/03/08/jenite-prekrasni-ste.506687
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cornflower
Категория: Изкуство
Прочетен: 1393435
Постинги: 158
Коментари: 2101
Гласове: 19757
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031